Igiena zilnica si sanatatea

Igiena si sanatatea

Pentru inceput trebuie sa mentionam ca igiena este un element esential pentru mentinerea sanatatii noastre de zi cu zi. Inca de mici suntem educati, atat acasa, cat si la scoala in acest sens. Primele reguli pe care trebuie sa le respectam: sa ne spalam pe maini cat mai des (dupa ce am fost la baie, dupa ce ne-am jucat cu animalele de companie, inainte sa mancam etc.), sa spalam fructele si legumele pe care urmeaza sa le mancam, sa ne schimbam hainele atunci cand consideram ca sunt murdare, sa ne pieptanam, sa ne spalam pe dinti, sa ne taiem unghiile etc. Aceste reguli se invata, de regula, inca de la gradinita, de aceea este important ca cei mici sa o frecventeze pentru ca mai apoi sa nu aiba lacune.

Scoala este un alt mediu in care invatam cum sa avem grija de noi cat mai bine. Aici se predau materii care au legatura cu igiena si sanatate, materii care ofera elevilor sfaturi de pret care ii ajuta sa se ingrijeasca. Cel mai bun mediu din care copilul poate invata ce inseamna igiena si de ce este bine sa te ingrijesti este familia. Daca parintele ii explica copilului avantajele si dezavantajele igienei, atunci acesta va intelege cum sa aiba grija de el. In caz contrar, daca cel mic vede acasa un mediu neingrijit, la fel va fi si el.

Dezavantajul este ca daca nu se va ingriji, cel mic va fi respins de ceilalti copii, devenind astfel retras, nesociabil. Aici trebuie sa intervina cadrele didactice, medicii si sa coopereze parintii. Cat ti-ai dori sa ajuti un copil in aceasta situatie, daca parintele considera ca el nu are nici o problema si ca toata lumea greseste in ceea ce il priveste, nu ai nici o sansa. Asadar, inainte ca sa iei vreo decizie, sa dai sfaturi, trebuie purtata o discutie cu parintele. Odata convins parintele, trebuie stabilita o strategie, niste pasi pentru a aduce lucrurile la normal, pentru a reintegra copilul in colectiv, in grup.

Ca si cadrul didactic, o metoda de a ii face pe copii sa inteleaga importanta igienei este sa aduca intr-o zi la gradinita/scoala un medic (de familie, stomatolog) pentru a le explica pe intelesul lor tot ce au de facut. De recomandat este ca medicul sa foloseasca materiale didactice si sa le exemplifice, aceste lucruri ii atrag si ii fac sa fie mai receptivi. De asemenea, se pot utiliza filmulete, desene etc. Dupa acea zi (se poate numi: ziua "sanatatii"), cadrul didactic trebuie sa le aminteasca celor mici ceea ce au vazut atunci si sa faca in felul cum le-a fost aratat. La fel trebuie sa faca si parintele acasa cu cel mic, iar in acest fel, totul va veni de la sine, copilul va intelege de ce trebuie sa faca aceste lucruri si va invata incet, incet cum sa aiba grija de el in cel mai bun mod. Deci, putem spune ca sunt trei factori care ne ajuta sa ne insusim regulile de baza ale igienei, daca putem spune asa, si anume: parintii (in primul rand), cadrele didactice si medicii.

0 Response to "Igiena zilnica si sanatatea"

Trimiteți un comentariu