Impactul sarii si a zaharului asupra sanatatii

Sare si zahar

Voi incepe cu desertul. Se stie ca zaharul dauneaza, poate cel mai mult sanatatii, daca pot sa spun asa. Acesta trebuie eliminat din dieta daca vrei sa slabesti sau sa ai un stil de viata sanatos. Cu toate ca nu este benefic, nu sunt de acord sa il eliminam intru-totul. Sunt cateva alternative cu care putem sa inlocuim zaharul (alb). Un prim exemplu este zaharul brun, recomandat de specialisti.

Alta alternativa ar fi acei indulcitori pe care ii poti gasi peste tot: la farmacie, supermarket etc. O pastila de indulcitor echivaleaza, de regula, cu o lingurita de zahar, ii poti folosi sa-ti indulcesti cafeaua ca la altceva vei simti gust de medicamente, la fel cum simti la acel suc cu zero zahar, daca stii firma aceea celebra de sucuri carbogazoase. Deci, daca intentionezi sa slabesti sau sa iti pastrezi greutatea trebuie sa renunti la zahar si la dulciuri. Dar pentru ca avem nevoie de cate un rasfat culinar cateodata, chiar specialistii ne recomanda prajiturile. O data pe saptamana avem voie sa mancam o bucata, doua, dar cu conditia ca prajitura sa fie facuta in casa. Chiar daca nu te pricepi foarte bine, este de preferat sa faci tu prajitura ca sa stii ce pui in ea si ce urmeaza sa mananci.

La fel de daunator este si sarea. Acesta este consumat in exces in prezent, depasind cantitatea recomandata, fara sa stim cateodata deoarece in multe produse gasim sare chiar daca nu era nevoie de ea in acel produs sau este in cantitate prea mare in alte produse. Pe langa sare, piperul si alte condimente isi fac loc printre elementele nesanatoase care trebuie evitate. Tot mai multa lume isi condimenteaza mancarea atat de mult incat ajung sa nu mai simta gustul mancarii, ci doar gustul condimentelor adaugate de ei.

De exemplu, faci un peste (somon, sa zicem) la gratar si il condimentezi atat de mult incat nu mai ajungi sa simti gustul acelui peste, pacat, nu? Destul sare si destule condimente intalnim in produsele pe care le cumparam, de ce sa mai punem si noi? La fel si cu zaharul, de ce sa punem doua lingurite de zahar in cafea cand putem pune doar una, chiar daca va fi un pic mai amara cafeaua, macar ii vei simti gustul si poate te va trezi mai repede dacat "cafeaua cu doua lingurite de zahar". Ideea e ca atat zaharul, cat si sarea trebuie sa fie folosite in mod cumpatat, nu trebuie sa exageram, dar sa nu dam in cealalta extrema, sa nu mai folosim deloc sarea si zaharul.

Ai nevoie de condimente, mai ales de sare. Nu vreau sa stiu cum e sa mananci fara sare pentru ca asta ar insemna sa fii balnav, la fel si atunci cand nu ai voie sa mananci zahar, tot din motive de sanatate trebuie sa il elimini din alimentatia ta de zi cu zi. Deci, cheia este sa fii cumpatat atunci cand gatesti, la fel ca si in orice activitate pe care o desfasori.

0 Response to "Impactul sarii si a zaharului asupra sanatatii"

Trimiteți un comentariu